Close

3. mars 2016

Steinene til syriske kunstneren Nizar Ali Badr

Den syriske skulptør Nizar Ali Badr er en diskret mann. Ord er ikke sin ting. Stein er sin ting.

Jeg vet ingenting om ham, hvor nøyaktig han kommer fra, og heller ikke hvor han er i øyeblikket. Jeg finner spor av ham på tyrkiske nettsteder, berørt av sine komposisjoner om syriske flyktninger, presenterer Nizar Ali som en “migrant”.

Jeg har sett på hans Facebook-side at han bor i Latakia i Syria. Er han fortsatt der? Og hvis ikke, hvor han endte opp med? Jeg ville har likt å vite mer. Jeg snakker ikke noen arabisk. Så jeg prøver forgjeves å bruke middelmådig middler til oversettelse, for å dekodere hans få ord. Til tross for den omtrentlig oversettelsen, føler jeg hans visdom, enkelhet, en enorm kjærlighet for menneskeheten, og håp. Hans ord er ett og det samme med den poesi som flyter fra hver enkelt stein berørt av kunstnerens hender.

 

 

Jeg endte opp med å finne noen bilder av ham, smeltet i nn i et bakteppe av en ufattelig samling av skulpturerte steiner. Nizar Ali forteller oss om livet. Nizar Ali forteller om livet med sine steiner.

Jeg er sikkert på at du har fått noen steiner i ditt hjem. Alle gjør det.

Disse steinene som vi har alle samlet på forskjellige tider i våre liv, ofte uten å vite hvorfor. Disse steinene som fylte håndflatene til våre barndoms hender, som glitret i våre voksne øyne, disse steinene, en gang hjemme blir

glemt i bunnen av våre lommer. Disse steinene som vi ønsket å holde på alle kostnader, som vises på bakteppe. Våre favoritter.

Men hvorfor skal vi samle steiner? Hvorfor kan vi ikke hjelpe oss selv? Vi ser en stein, på bakken, i sanden, der blant så mange andre. Vi ser det, og det er en sann møte. Noe snakker inne i oss. Det er form, det er farge, det er design, det er tekstur, måten den (eller ikke) skinner. Vi strekker ut vår hånd og plukke den opp. Å berøre den … det er som en kjærlighetshistorie. Det er ikke for ingenting at pingviner tilbyr steiner til sin partner før paring.

Våre samlinger av steiner fortelle oss intime historier som bare vi vet og at vi mangler Noen ganger de rette ordene for å uttrykke. Steinene til Nizar Ali forteller om livet. Alt som gjør opp livet er der… Folk, kjærlighet, barn, glede … men også tristhet, krig, død, eksil …

Jeg inviterer dere alle til å ta en titt på samlingen jeg har nøye satt sammen, for å legge til lykke over samvittighetsnag, akkurat som livet selv gjør.

 


The stones of syrian artist Nizar Ali Badr