Close

29. august 2017

Madjid Boutemeur: “La oss ta opp utfordringen om intelligens”

Lørdag den 26. august holdt forskeren Madjid Boutemeur, kabylsk fysiker, partikkelspesialist ved CERN i Genève, foredrag på Café Littéraire de Bouzeguene i Kabylia. Rommet var fullt.

Langt fra sitt europeiske laboratorium i Sveits kom professoren for å fortelle om to emner  som er nær hans hjerte:

  • Grunnlaget av Kabylia for Science, hvor han er grunnlegger og som er i sin etableringsfase i samarbeid med forskere av internasjonal anerkjennelse.
  • Fysikk og filosofi: La oss komme tilbake til det grunnleggende, men hvilke?

Han snakker en flytende kabylsk, noen ganger tegnet med ord eller setninger på fransk, Madjid Boutemeur utviklet sin vitenskapelige kunnskap i en imponerende stillhet. Foran et stort og nysgjerrig publikum, som er ivrig etter å lytte til barnet fra Iwakquren (kabyle landsby), en kandidat til Nobelprisen i fysikk, har han utviklet sine svært komplekse vitenskapelige argumenter med enkle ord og eksempler på en tilgjengelig pedagogisk tilnærming til publikum.

Han snakket om sitt prosjekt Stiftelsen “Kabylia for Science” for å gjøre Kabylia til en “liten Geneve” eller en “liten Grenoble”. Han snakker om å trekke Kabylia oppover, for å møte utfordringen med intelligens.

Madjid Boutemeur snakket om partikler, hovedemne for hans forskning, om massen (Tazayt), om tomrummet (Iqih), gravitationen, det svarte hullets mysterium, universets uendelighet, atom.

«Assendu n waman ur d-ittak uti» (Å slå vann gir ikke smør):

Det er med denne metaforen at Madjid Boutemeur kaller kabylene for å rulle opp ermene og jobbe til fordel for fremgang og vitenskapelig popularisering.

Maq / nbb
SIWEL 291132 Aug 17 UTC