Close

14. februar 2012

Gelasius og opprinnelsen til Valentinsdagen

Valentinsdagen er ideen til en pave av Kabyle opprinnelse,St. Gelasius den første (496), som markerte den katolske kirkens historie.

Er Valentinsdag en Kabylsk feiring? Nei, sier mange. Men la oss se litt på hvordan folk levde der han vokste opp, i Kabylia.

I Kabylia holder de en stor vårfest, Amenzou ttefsut kalles denne festen som betyr vårens første dager. Denne festen var opprinnelig en hedensk fest som feiret fruktbarhet. En gang i gamle tiden gikk unge kvinner og menn ut for å pare seg i markene, mens gresset fortsatt var lavt. Denne feiringen varte i dager og uker.

Noen historikere hevder at den katolske paven Gelasius ikke hadde mye sans for disse orgiene til sine landsmenn- og kvinner. Derfor begrenset han denne spesielle kjærlighetsakten i full offentlighet til å vare kun 1 dag i året. Men med ankomsten av muslimene ble tradisjonen tapt mot imravden og Koranens restriksjoner.

Men tradisjonen har overlevd i en annen form: Folk kommer ut for å rulle seg i gresset, plukker spiselige og hallusinogen planter for aderyes (til feiringsmiddagen).

Måltidet kalles ameqful (tørre couscous med dampede grønnsaker) i mange områder. På grunn av blyghet, er fruktbarheten blitt forvandlet til et annet formål: ved å rulle i gresset, roper unge kviner og menn “vekk med latskap!” for å komme seg ut av vinterdvalen og strekke sitt lemmer (bortsett fra ett!).

God feiring til alle som elsker hverandre!