Close

30. mars 2016

De første Amazigh (Berber) mellom Middelhavet, Nilen og Tassili

Denne utrolig godt bevarte fresken er 7000 år gammel og finnes i “Den åpne himmelens museum” Tassili i Sahara.

Den viser Imazighenes (berberne)s forfedre i Sahara, menn og kvinner ( s.d. Sahara. 10 000 Jahre zwischen Weide und Wûste. Museen Der stadt Koln, p. 424-425, fig. 10 ).

Dette vakre veggmaleri viser, på  venstre side, en leir av hytter. Foran står kvinner som tilbyr menn  en forfriskende drikk som de aspirerer med et langt sugerør inn i en stor beholder, av keramikk  eller dekorert flaskegresskar. Noen kvinner har kort hår med en lue. På sine kjoler, rikt dekorert, har de knyttet et dyreskinn, et plagg som ble kjent i oldtiden under navnet “Ægide av Athena», og finnes i dag i en “Fotta”, dette tøystykke knyttes rundt midjen hos Kabylske kvinner! En av dem prater med en mann (på berbisk, veldig sannsynlig!); Hun, ligger i full lengde på bakken akkurat som Tuareg kvinnene.

Mennene, som var høye, slanke og rett hår der de har stukket en fjær, et tegn på sosial status, de bærer dyreskinn som en kilt-skjørt, bryster eller kapper. Noen har et lite skjegg. På brystkassen kan vi se deres kroppsmaling. Barn som deltar i scenen. I denne fresken, er det lagt vekt på overflod og velstand, flokken av geiter, sauer og okser. Dette maleri beskriver tilbakekomsten  av gjetere fra beitemark  etter et langt fravær, ledet av gjetere og hunder og som ble ledet  av sine rike eiere, ankommer tørst til leiren. Et lykkelig  og elskverdig folk.


MALIKA HACHID : LES PREMIERS BERBERES ENTRE MEDITERRANEE, TASSILI ET NIL . INA-YAS / EDISUD 2000