Close

22. februar 2016

Boualem Sansal budskap på det tredje MAK kongressen

I anledning av den tredje kongressen til Bevegelsen for selvbestemmelse Kabylia (MAK), Boualem Sensal, algeriske forfatter og essayist i verdensklasse, sendte en liten melding til deltakerne i MAK. Med en agenda som ikke tillater ham å reise for å være fysisk på MAK kongressen i Kabylia hvor han ble invitert, svart Boualem Sensal på invitasjonen ved å sende en liten melding til Kongressen vitnet, i henhold til sine ord viser han sin beundring for den modige handling av MAK og sin støtte til MAK.
Vi publiserer under full “korte meldingen” fra Boualem Sensal, den eneste algeriske intellektuelle som har mot til å uttrykke åpent støtte og beundring for MAK.

MAK Kongressen. Liten melding fra Boualem Sansal

Kjære brødre, kjære landsmenn, kjære venner, dette er en stor dag for Bevegelsen for selvbestemmelse i Kabylia (MAK), å møtte på kongressen i sitt eget land, dette såret landet, men stolt land som er Kabylia. Ennå en liten og konferansen kunne ha blitt holdt i dette stedet så symbolsk for algerierne, Soummam.

Når han får vite om det, vil det algeriske folket være stolt av dere, vil han være takknemlig for at dere har holdt kongress i sitt land. Han kjenner farene dere modig møter her i Kabylia, han kjenner villskap av juntaen, han lider kontinuerlig fra den fra den første dagen av uavhengighet. Jeg ønsket å være med dere, fysisk sett, men i virkelighet er jeg med dere i tanken med hele mitt hjerte og hele min fornuft. Og jeg er med dere fordi jeg tror MAK er en sjanse for Algerie, dere bærer en virkelig nyskapende politisk prosjekt, den eneste som kan bryte syklusen av undertrykkelse og fordommer der det foraktede regimet har fengslet folket etter å ha stjålet sitt land, sin rikdom, sin Berbiske identitet og tusenårig historie, sine demokratiske håp, etter å ha blitt skilt fra sin Middelhavet og afrikansk naturlig forankring.

Regimet har vist seg gang på gang, og det vil ikke nøle med å bevise det igjen: aldri gi noe frihet for folket, regimet tåler falske demokrati, dette for å konsolidere makten og bedre skjule sin fordervelse.

Den Menneskerettighetserklæringen anerkjenner de undertrykte folkene den umistelige retten til selvbestemmelse og skal gjøre alt for å bryte fri fra ulykke. Under regimet til Bouteflika, ulykkelighet toppet seg over hele landet, og spesielt i Kabylia og Mzab, der er implementert en systematisk politikk for ødeleggelse av alt som gjør sjelen av disse regionene. Her kan vi snakke om forbrytelser mot menneskeheten, tegnet, programmert og implementert av regimet.

På dette stadiet, kan vi bare stille ett spørsmål: bør man fortsette å bli brukt som sikkerhet mot regimet for noen elendige gratifikasjoner eller skilles og gjenopprette ens verdighet, den eneste kilden til lykke og fremgang?

Jeg ønsker dere suksess med deres kongress.
Lenge leve Algerie, lenge leve Kabylia.

Boualem Sansal 22. februar 2016. Siwel