Close

22. januar 2012

Bat Ye’or : Den dhimmi statusen

Få mennesker vet hva dhimmi statusen er og likevel dhimmi i dag er mer aktuell enn noensinne. Universet av dhimminstatusen var juridiske, politiske, åndelige til  jøder og kristne som innfødte viss land ble erobret av jihad, og styrt av islamsk lov: sharia.

Universet av dhimmi har tatt millioner av menneskeliv, dekket tre kontinenter – Afrika, Asia, Europa – det tok tretten århundrer til århundrer avhengig av regionen. Dhimmitude kommer fra det arabiske ordet “dhimmi” som utpekte de innfødte jøder og kristne styrt og beskyttet av islamsk lov.

Det var to store bølger av islamiseringen av kristne land med Jihad. Den første var bølgen av arabiske 632-750, som dekket hele den sørlige kysten av Middelhavet, fra Spania til Armenia. Den andre bølgen var den tyrkiske ellevte til det sekstende århundre, som dekker Armenia, Anatolia, Balkan og Hellas.

Alle disse landene var opprinnelig befolket utelukkende med kristne, avhengig av steder til plassering også store jødiske samfunn. En del av disse menneskene ble slaktet, en del ble gjort til slaver, en annen del ble utvist  og en annen ble dhimmier.

Ordet dhimmi definerer settet av relasjoner, på den ene siden  Ummaen, det islamske samfunnet, og den andre siden folk av boken (Bibelen), det vil si, de innfødte jøder og kristne (ahl al-kittab). I dag ligger interessen for fortiden i undervisningen den  gir oss over forholdet  de muslimske folkene hadde gjennom århundrene med “folket av boken,” de bekjempet med jihad, og styres i dhimmi statusen og dette på tre kontinenter.

Folket i dhimmitude var mange: jøder, grekere, syrere, egyptere, armenere, maronitter, berbere, spanjoler, bulgarere, slavere, folk av forskjellige kulturer, språk, religioner: katolske, gresk ortodokse, Monophysiter, nestorianerne, jøder. Hvordan ble disse kristne land  gradvis islamisert og, for den  sørlige Middelhavet, på en ugjenkallelig måte? Det var sikkert mange faktorer, men en av de viktigste var korrupte kristne ledere.

Til alle tider og på alle nivåer, har de med  ansvarsfulle stillinger, kristne – religiøse ledere, politikere, intellektuelle,  offiser soldater – forrådt sin egne og samarbeidet med muslimske krefter. Slik at seire av islam var seire av  kristne som ble med til islam mot andre kristne. Dette samarbeidet – en allianse av patriarki og kalifatet – var aktiv gjennom hele dhimmiten  og til denne dag.
Så lenge  jøder og kristne underkaster seg  for islamsk lov, det vil si aksepterte dhimmi statusen, beskytte teoretisk den muslimske staten  og deres  liv og eiendom. Muslimene innvilger dem en begrenset religionsfrihet og retten til å forvalte i henhold til deres sivile lover. Deres leder: patriark, for kristne, leder for fellesskapet for  jødene, representerte dem ved til kalifen som ratifiserte deres tilsetting.
Imidlertid, må  dhimmier godta meget tallrike begrensninger politisk, økonomiske og religiøse. Kristne og jøder ble ansett som urene og mindreverdige og ble underlagt islamsk lov på alle områder til et system av ulikhet og ydmykelse.